Dengeli Beslenme ve Sağlıklı Yaşam
Beslenme; tükettiğimiz, sindirdiğimiz, metabolize ettiğimiz ve depoladığımız besin ögeleri, ve bunların vücudumuzu nasıl etkilediğini içermektedir. Ayrıca besin tüketimimizi etkileyen etmenler, besin gruplarından tüketmemiz gereken miktarlar, besin kaynakları
ve güvenliği ile ilgilenen bir bilim dalıdır.
Prof. Dr. Ayşe Baysal’a göre beslenme; büyüme, yaşamın sürdürülmesi ve sağlığın
korunması için besinlerin insan vücudunda kullanılmasıdır.
Beslenmenin önemi Tıbbın babası sayılan Hipokrat tarafından “yiyecekleriniz ilacınız, ilacınız yiyecekleriniz olmalıdır” deyimi ile açıklanmaktadır.
İbni-i Sina ise “perhiz yeterli olduğu sürece ilaca başvurmayınız” deyişi ile beslenme ve diyetin önemini vurgulamıştır.
Beslenmenin yeterli olması; bireyin yaş, cinsiyet, sosyokültürel durum, aktiflik durumu, yaşam şartlarına göre gereksinmesinin karşılanmasıdır. Dengeli olması ise besinlerin içerdiği besin ögelerinin her birinin gereksinim kadar alınmasıdır. Gereksinimden az ya da çok alındığında, genel sağlık hali kötüye gitmekte, ideal kilo aralığında olunmadığından ve diğer etkenlerden dolayı obeziteye ve birçok kronik hastalığa davetiye çıkmaktadır.
Sağlıklı Vücut Ağırlığı ve İdeal Kilo Aralığı
Sağlıklı vücut ağırlığına ulaşmak ve korumak genel sağlık için temeldir. Fazla kilolu veya obez olmak, kalp hastalığı, yüksek kan basıncı, kan kolesterol düzeyinde artış, tip 2 diyabet, artrit, uyku apnesi ve bazı kanserler gibi bulaşıcı olmayan sağlık sorunlarının gelişmesinde etkili olabilir.
Obezitenin saptanmasında basit, güvenilir, ucuz ve hızlı bir yöntem olarak “Beden Kitle İndeksi” kullanılır.
BKİ= Vücut ağırlığı, boy uzunluğunun(m) karesine bölerek bulunur.
Obezitenin Neden Olduğu Sağlık Sorunları
- Solunum
Horlama
Uyku Apnesi
- Kardiyovasküler Sistem
Hipertansiyon
Aterosklerozis
- Gastrointestinal Sistem
Reflü
Karaciğer Yağlanması
- Genito-Üriner Sistem
Kısırlık
Adet Düzensizliği
- Endokrin-Metabolik Sistem
Tip-2 Diyabet
Metabolik Sendrom
- Kas-İskelet Sistemi
Gut
Deri
- Enfeksiyonlar
Kanser Türleri
Diyetisyen Çağla Salur