MERİH PSİKOLOJİ

Arabacıalanı Mahallesi Mert Sokak No:3/104 Cömert İş Merkezi Serdivan / Sakarya

Pazartesi – Cuma: 09.00 – 19.00
Cumartesi – Pazar : 09.00 – 20.00

NORMAL” NEDİR?

Her birimiz, herhangi bir konuda sıradanlık ya da ‘normallik’ dışında gelişen şeylere çok kolay olarak;
•⁠ ⁠’bu normal değil!’ ,’kesinlikle bunu yapan anormaldir’ gibi ifadeler kullanabiliyoruz. Peki günlük hayatımızın akışını şekillendiren bu ‘NORMALLİK’ nedir kısaca birlikte bakalım..

Normallik” kavramı farklı bağlamlarda farklı anlamlar taşıyabilir:

İstatistiksel Bağlamda: Bir özelliğin veya olayın bir topluluk içinde yaygın veya tipik olarak görülen düzeyini ifade edebilir. Örneğin, bir hastalığın belirli bir populasyonda ne sıklıkta görüldüğü istatistiksel normallik açısından değerlendirilebilir.

Psikolojik Bağlamda ise ; Bir davranışın, düşüncenin veya duygusal durumun toplumun veya kültürün genel beklentilerine uygun olup olmadığını tanımlar. Bu bağlamda normallik, toplumun kabul ettiği ve beklediği davranış biçimlerini ifade eder.

Sağlık Bağlamında: Bireyin fiziksel veya zihinsel sağlık durumuyla ilgili normal veya sağlıklı kabul edilen durumu ifade eder. Örneğin, bir kişinin vücut ısısının belirli bir aralıkta olması sağlık normlarına uygunluğu gösterir.

Her bağlamda normallik, belirli bir toplum, grup veya durum için göreli ve bağlamsal bir kavramdır. Dolayısıyla, tam anlamıyla “normallik” kavramı, kullanıldığı bağlama göre değişiklik gösterebilir.

Peki Psikoloji Bilimi için ‘ normal’ kavramı nasıldır?

Kişinin, sosyal normlara göre, yaşına ve içinde yer aldığı kültürel gruba yönelik tipik beklentileri etkili biçimde karşılayabilme becerisi “uyuma yönelik” ya da “normal” davranış olarak tanımlanmaktadır.

YANİ, kişi aslında bir çok problem yaşıyor olabilir, örneğin, yakın zamanda onu sarsacak bir olay yaşamıştır ve bu olay sonucunda gerekli tepkileri veremediğini,bütün bunların neden onun başına geldiğini düşünebilir ve tüm bunların sonucunda kendini mutsuz,üzgün,öfkeli,yalnız,değersiz hissedebilir. Bu durum davranışlarına yansıyabilir ve diğer arkadaşlarından bir süre uzak kalabilir. Bu kişiyi gören diğer insanlar ona ne olduğunu anlamaya çalışr ve gün sonunda belki bir ‘etiket’le o kişiyle ilgili konuyu kapatabilir. ancak şimdi bu durumu incelediğimizde bu kişinin davranışları için ‘anormal’ diyebilir miyiz? ya da bu kişiye herhangi bir etikette bulunmak bu konuyu çözer diyebilir miyiz?

Elbeettee hayır !
Biz bazen çok neşeli, bazen hüzünlü, bazen çok kızgın olabiliriz. Tüm bu duygular bizim hayatın akışındayken yaşadıklarımıza uyabilmemize olanak sağlar. dolayısıyla normallik kavramını esnek tutabilmeli, bir kişiye bir etikette bulunmadan önce tekrar ve tekrar ‘normal’i sorgulamalıyız.

Randevu Doktorunuzu Seçiniz.